Krone og broer

Krone & Broer

Genopbygning af tand eller tandsæt

En tandkrone er en stærk løsning til at opbygge en defekt tand, hvis dette ikke er forsvarligt eller muligt med en fyldning. Den vil gøre tanden mere holdbar og sikre at tanden ikke frakturerer, så du derved risikerer at miste tanden. Det anbefales at rodbehandlede tænder forsynes med en krone, da rodbehandlede tænder er mere skrøbelige. Risikoen for fraktur, hvor tanden i værste fald mistes, er ret stor, hvis tanden ikke får krone. Undersøgelser viser at 20% af alle rodbehandlede tænder mistes i løbet af de første 5 år, hvis de ikke er forsynet med krone.

Broer kan betegnes som en række af sammenhængende kroner. Hvis du mangler en tand, kan en mulig erstatning være en bro. Typisk vil det være afgørende for valg af behandling om nabotænderne i forvejen har fyldninger. I nogle tilfælde vil implantatbehandling være at foretrække, men det vil være en individuel vurdering.

Hvis din krone eller bro skal holde i lang tid, er det nødvendigt, at du er omhyggelig med din mundhygiejne.

Efter 15 år vil cirka tre ud af fire broer stadig fungere. Kroner holder endog lidt bedre. Holdbarheden for de fleste kroner og broer er således lang, men du kan ikke i alle tilfælde regne med, at en krone eller en bro vil fungere resten af livet